Mahónie cesmínolistá

Mahonia aquifolium

Drobný stále zelený keř je příbuzný dřišťálu. Dorůstá do výšky 1 – 2 m. Listy jsou lichozpeřené, tuhé, až 20 cm dlouhé. Okraj listů je vykrajovaný, až ostnitě pichlavý. Barva listů je tmavozelená, na podzim se mění v červenou až hnědou. 

Květy jsou drobné, téměř přisedlé, rostoucí ve vzpřímeném 5-8 cm dlouhém hroznovitém květenství. Korunní lístky jsou zlatožluté, vejčitě eliptické, 3 mm dlouhé. Kališní lístky jsou citrónově žluté, 4 mm dlouhé. U pestíku chybí čnělka, blizna je kulovitá, přisedlá.

Plodem jsou kulovité, až eliptické tmavomodré ojíněné bobule, široké asi 8 mm a zrající od srpna. Bobule obsahují 3 až 5 trojbokých, tmavočervených semen. Plodenství připomíná hrozen vinné révy. Letorosty jsou šedožluté, oblé, dřevo je žlutě zbarvené díky obsahu jedovatých alkaloidů.

Tento druh je na rozdíl od ostatních mahónií velmi odolný, poměrně nenáročný. Vyhovují mu mírně stinná, až stinná místa, půda mírně suchá, až vlhká. Je odolný proti mrazům, při mimořádně silném mrazu opadá listí. Rostlina je vysazována  jako okrasný druh v zahradách a parcích. Vyskytuje se ovšem také v lesích a hájích, kde zplaňuje díky semenům zaneseným ptáky. 

Pochází ze západní části Severní Ameriky. V České republice se pěstuje od roku 1844. Větve se využívají na ozdobu do vazeb a věnců. Díky svému hustému vzrůstu bývá mahónie často využívána jako živý plot. Plody jsou cennou potravou pro ptactvo, dříve se využívaly např. k dobarvování vín. Dřevo se používalo k barvení vlny díky své zlatožluté barvě. V Severní Americe je rostlina využívána v léčitelství jako antibakteriální prostředek.

 Z dobře zralých plodů (ani nemusí být přemrzlé) je možné připravit chutnou marmeládu, avšak semena je třeba (pro jejich mírnou toxicitu) již po krátkém varu pasírováním odstranit. Rostlina obsahuje alkaloidy. Tyto sloučeniny jsou přítomny v celé rostlině, především v listech a stonku. Nezralé plody - bobule jsou jedovaté a jsou velmi kyselé. Zcela zralé plody jsou jedlé po přemrznutí, což zvyšuje obsah fruktózy. Nejsou ovšem známy žádné případy otravy u člověka, ačkoliv se předpokládá, že je to proto, že nezralé a nepřemrzlé plody jsou nechutné. Bobule obsahují vitamín C.