Alergeny v potravinách

Od 13. 12. 2014 vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU, článek 21 a Vyhláška 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:

Seznam potravinových alergenů
Číslo alergenu Název a popis alergenu
1

Obiloviny obsahující lepek

pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2

Korýši a výrobky z nich

3

Vejce a výrobky z nich

4

Ryby a výrobky z nich

5

Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6

Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7

Mléko a výrobky z něj včetně laktózy

8

Skořápkové plody a výrobky z nich

ořechy, tj. mandle, lískové ořechy, ořech kešu, pekanové ořechy, para ořechy, ořech pistácie, makadamský ořech

9

Celer a výrobky z něj

10

Hořčice a výrobky z ní

11

Sezamová semena a výrobky z nich

12

Oxid siřičitý a siřičitany

13

Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14

Měkkýši a výrobky z nich

Způsob značení alergenů v naší jídelně

A = číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje. V blízkosti jídelního lístku je vyvěšen seznam alergenů s číslem, které je uvedeno v jídelním lístku.

Upozornění

  • Tuto skutečnost si každý strávník (zákonný zástupce) musí uhlídat sám.
  • Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři školní jídelny. Telefon 725819077, 312273090 - pan Stanislav Lacina.
  • Strava je určena k okamžité spotřebě.
  • Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
  • Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.