Alergeny v potravinách
Od 13. 12. 2014 vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU, článek 21 a Vyhláška 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
Číslo alergenu | Název a popis alergenu |
---|---|
1 | Obiloviny obsahující lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich |
2 | Korýši a výrobky z nich |
3 | Vejce a výrobky z nich |
4 | Ryby a výrobky z nich |
5 | Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich |
6 | Sójové boby (sója) a výrobky z nich |
7 | Mléko a výrobky z něj včetně laktózy |
8 | Skořápkové plody a výrobky z nich ořechy, tj. mandle, lískové ořechy, ořech kešu, pekanové ořechy, para ořechy, ořech pistácie, makadamský ořech |
9 | Celer a výrobky z něj |
10 | Hořčice a výrobky z ní |
11 | Sezamová semena a výrobky z nich |
12 | Oxid siřičitý a siřičitany |
13 | Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
14 | Měkkýši a výrobky z nich |
Způsob značení alergenů v naší jídelně
A = číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje. V blízkosti jídelního lístku je vyvěšen seznam alergenů s číslem, které je uvedeno v jídelním lístku.
Upozornění
- Tuto skutečnost si každý strávník (zákonný zástupce) musí uhlídat sám.
- Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři školní jídelny. Telefon 725819077, 312273090 - pan Stanislav Lacina.
- Strava je určena k okamžité spotřebě.
- Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
- Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.