Alergeny v potravinách
Od 13. 12. 2014 vznikla povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU, článek 21 a Vyhláška 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
| Číslo alergenu | Název a popis alergenu |
|---|---|
| 1 |
Obiloviny obsahující lepek pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich |
| 2 |
Korýši a výrobky z nich |
| 3 |
Vejce a výrobky z nich |
| 4 |
Ryby a výrobky z nich |
| 5 |
Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich |
| 6 |
Sójové boby (sója) a výrobky z nich |
| 7 |
Mléko a výrobky z něj včetně laktózy |
| 8 |
Skořápkové plody a výrobky z nich ořechy, tj. mandle, lískové ořechy, ořech kešu, pekanové ořechy, para ořechy, ořech pistácie, makadamský ořech |
| 9 |
Celer a výrobky z něj |
| 10 |
Hořčice a výrobky z ní |
| 11 |
Sezamová semena a výrobky z nich |
| 12 |
Oxid siřičitý a siřičitany |
| 13 |
Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |
| 14 |
Měkkýši a výrobky z nich |
Způsob značení alergenů v naší jídelně
A = číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje. V blízkosti jídelního lístku je vyvěšen seznam alergenů s číslem, které je uvedeno v jídelním lístku.
Upozornění
- Tuto skutečnost si každý strávník (zákonný zástupce) musí uhlídat sám.
- Případné dotazy rádi zodpovíme v kanceláři školní jídelny. Telefon 725819077, 312273090 - pan Stanislav Lacina.
- Strava je určena k okamžité spotřebě.
- Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nemůže být vyhověno.
- Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
